Prof. Dr. Doc. Costache Lazãr (1919-2008)

  1. Home
  2. Articles

Prof. Dr. Doc. Costache Lazãr (1919-2008)

E. Târcoveanu
IN MEMORIAM..., no. 6, 2008
* Clinica I Chirurgie I. Tãnãsescu - Vl. Butureanu, Sp Sf. Spiridon, UMFarmacie Gr.T. Popa, Iasi


Personalitate marcantã a chirurgiei iesene, prof. dr. doc. Costache Lazãr s-a nãscut pe 4 iunie 1919, în comuna Tansa, jud. Iasi, unde a urmat si scoala primarã. A fost admis întâiul la Liceul "Mihail Kogãlniceanu" din Vaslui, în 1931. Este absolvent al Liceului National din Iasi (1939).
Urmeazã cursurile Facultãtii de Medicinã din Iasi, pe care o absolvã în 1945.
Încã din studentie a fost atras de arta si de stiinta chirurgicalã. Este aspirant al Institutului de Anatomie din Iasi în perioada 1942-1944 si preparator prin concurs al Clinicii Chirurgicale si Ortopedice, Facultatea de Medicinã Iasi, în perioada 1943-1946. Devine asistent universitar în 1949 si sef de lucrãri la Clinica I Chirurgie, IMF Iasi, în 1957. Obtine titlul de conferentiar universitar în 1968 si de profesor titular prin concurs, la aceeasi clinicã, în 1970.
si-a sustinut teza de doctorat, intitulatã "Tratamentul chirurgical al chistului hidatic pulmonar", în 1958.
A fost seful Clinicii I Chirurgie în perioada 1966-1984. A contribuit efectiv la pregãtirea profesionalã a 42 promotii de studenti, cãrora le-a dezvoltat simtul clinic si atasamentul fatã de omul suferind.
Prof. dr. doc. Costache Lazãr
A fost un bun organizator. Venit la catedrã, a pus bazele noului învãtãmânt de chirurgie, conferind clinicii un statut de mare disciplinã, menitã sã contribuie la pregãtirea solidã, teoreticã si practicã a studentilor. Prof. dr. doc. C. Lazãr a organizat în clinicã activitatea de specializare si de perfectionare a medicilor chirurgi din toatã Moldova, o parte din conducãtorii sectiilor de chirurgie din aceastã regiune fiind elevii lui. În activitatea didacticã folosea demonstratiile clinice si un bogat material anatomopatologic si imagistic ilustrativ.
Urmas al profesorului Vl. Butureanu, a continuat directiile principale de dezvoltare a clinicii, contribuind în mod hotãrât la dezvoltarea chirurgiei tiroidiene, toracice si, mai ales, a chirurgiei digestive. Activitatea chirurgicalã sustinutã, desfãsuratã alãturi de prof. dr. Vl. Butureanu, a avut o influentã majorã asupra formãrii sale profesionale. Chirurg de exceptie, dotat cu manualitate, frumusetea si naturaletea gestului chirurgical, a rãmas toatã viata devotat chirurgiei clasice. În acest domeniu a modernizat tehnicile de tratament si a adaptat noi procedee chirurgicale.
A fost membru titular al Societãtii Internationale de Chirurgie, al Uniunii Medicale Balcanice, presedinte al sectiei de chirurgie a Societãtii de Medici si Naturalisti Iasi timp de peste 30 de ani (1972-2003), perioadã în care sedintele se desfãsurau cu regularitate si aveau o înaltã tinutã academicã. Este unul din fondatorii societãtii medicale "Asociatia Chirurgilor din Moldova".
A fost membru de onoare al Societãtii Române de Chirurgie si membru al Asociatiei Oamenilor de stiintã din România.
A fost conducãtor de doctorat din 1984.
A editat, în 1972, pentru prima oarã la Iasi, un curs de chirurgie pentru studenti, în 3 volume, cuprinzând toatã patologia chirurgicalã, bine sistematizat, ceea ce a fãcut sã aparã si o a doua editie în 1980. De asemenea, în 1978, a publicat împreunã cu M.R. Diaconescu prima monografie despre hipertiroidie, apãrutã la editura Junimea. A participat la tratatul de chirurgie de sub redactia prof. dr. E. Proca, în care a scris capitolul despre hernii.
Este autorul a 146 de articole publicate în reviste din tarã si din strãinãtate si a participat cu 300 lucrãri stiintifice la simpozioane, consfãtuiri si congrese nationale si internationale. Pentru bogata activitate stiintificã i s-a decernat, în 1972, titlul de doctor docent.
De asemenea, a obtinut o serie de ordine si medalii pentru aportul sãu la dezvoltarea medicinei.
A format profesional, în stilul specific scolii profesorului Butureanu, numerosi chirurgi, parte dintre ei devenind profesori de chirurgie. Multi dintre colaboratorii prof. dr. doc. C. Lazãr au atins treapta ierarhicã cea mai înaltã în activitatea didacticã chirurgicalã si au devenit sefii unor importante servicii chirurgicale din Iasi.
Devenit profesor consultant, prof. dr. doc. C. Lazãr a dus o viatã demnã, înconjurat de respectul tuturor. A venit în continuare în clinicã, la cresterea renumelui cãreia si-a dedicat toatã activitatea sa. A îndrumat doctoranzi din servicii chirurgicale din toatã tara contribuind la dezvoltarea lor profesionalã.
Personalitate complexã, academicã si stiintificã, prof. dr. C. Lazãr a lãsat imaginea chirurgului sobru, devotat spitalului, un simbol al longevitãtii scolii iesene de chirurgie. A fost un om exigent cu el însusi si cu toatã echipa, ridicând astfel prestigiul clinicii la standarde deosebite.
În sufletul nostru îi vom pãstra vesnicã amintire.