Romanian Society of Surgery Magazine

Back to contents
Cotati articolul, cu note de la 1 la 5     

Tehnici chirurgicale
E. Tarcoveanu, Editura Polirom, Iasi, 2003

În peisajul publicatiilor medicale de specialitate, cãrtile de tehnici chirurgicale au fost întotdeauna binevenite si asteptate de cãtre toti cei dornici a desprinde si aprofunda arta chirurgiei.
Tocmai de aceea, aparitia lucrãrii d-lui prof. dr. E. Tarcoveanu - “Tehnici chirurgicale“ publicatã de Editura Polirom în 2003 la Iasi, nu poate fi decat salutatã, venind sã umple un gol lãsat de la publicarea ultimei lucrãri similare a d-lui dr. V. Rãzesu.
Profesorul dr. E. Tarcoveanu, reprezentant al scolii de chirurgie iesene, seful Clinicii I Chirurgie Spitalul Universitar “Sf. Spiridon“ Iasi, profesor de chirurgie la UMF “Gr. T. Popa“, este un autor prolific de cãrti de specialitate, atat în domeniul chirurgiei clasice cat si al celei laparoscopice.
Desi titlul generos al lucrãrii - “Tehnici chirurgicale“, ar putea creea impresia unui tratat ce se vrea eshaustiv, autorul explicã în introducere cã vor fi tratate doar acele tehnici incluse în programa de pregãtire postuniversitarã a rezidentilor în Chirurgie generalã, elaboratã de cãtre Centrul National de Pregãtire Postuniversitarã a Medicilor si Societatea Romanã de Chirurgie.
Cartea are 483 de pagini si 37 de capitole bine structurate didactic, fiecare dintre primele 36 urmãrind prezentarea unei tehnici chirurgicale sub raportul a 15 puncte de interes: definitie, scurt istoric, date de anatomie chirurgicalã, obiective si principii, indicatii si contraindicatii, pregãtire preoperatorie, anestezie, instrumentar, dispozitiv operator, tehnicã operatorie, variante tehnice, accidente si incidente intraoperatorii, îngrijiri si complicatii postoperatorii, sechele, rezultate si prognostic.
Cel de-al 37-lea capitol al cãrtii reprezintã o fisã detaliatã de prezentare de caz la orice probã clinicã de concurs în chirurgie, familiarizand cititorul cu atmosfera examenelor de specialitate, atat de multe în activitatea profesionalã a oricãrui chirurg.
Lucrarea cuprinde o paletã variatã de tehnici, de la chirurgia gastricã si colorectalã, chirurgia cãilor biliare, chirurgia defectelor parietale abdominale, chirurgia sanului si tiroidei, amputatia de coapsã si gambã, panã la chirurgia varicelor membrelor inferioare si simpatectomie.
Notiunile expuse în lucrare sunt prezentate clar, concis, didactic, fiecare din cele 36 de capitole avand o iconografie adecvatã si o bibliografie de referintã la sfarsit.
De remarcat expunerea la fiecare capitol de chirurgie abdominalã, alãturi de tehnicile de chirurgie clasicã si a celor de chirurgie laparoscopicã, ceea ce dã o notã de modernitate lucrãrii.
În concluzie, lucrarea d-lui prof. dr. E. Tarcoveanu constituie un eveniment editorial, ceea ce o face indispensabilã din biblioteca oricãrui chirurg generalist, rezident, specialist sau chiar primar, dornic a-si revizui cunostintele teoretice si îmbunãtãti tehnica operatorie.

Recenzie realizata de: Prof. Dr. Irinel Popescu


Back to contents

Email
Parola
Remember Me
 
Instructiuni pentru versiunea in limba romana.
Versiunea in limba romana poate fi vizualizata doar de Membrii SRC.
Daca nu sunteti membru SRC va puteti inscrie aici
Email
 
Un email va fi trimis catre adresa de email indicata.
(va rugam verificati si in folderul spam)
Recuperare parola - daca nu aveti parola sau ati uitat-o dati click aici. << Inapoi la Login
Terms & Conditions © CPH 2021