Romanian Society of Surgery Magazine

Back to contents
Cotati articolul, cu note de la 1 la 5     

Al 14-lea Congres Mondial al IASG (O)

Incercand sã tinã pasul atat cu transformãrile din medicinã cat si cu obiectivele pe care si le propune, IASG (International Association of Surgeons and Gastroenterologists) a devenit, din acest an IASG (O).
Particula "O" îi reprezintã pe oncologi, care, de altfel, constituiau o prezentã obisnuitã la manifestãrile asociatiei.
Congresul a fost gãzduit de orasul Zurich, organizatorul principal fiind profesorul Pierre-Alain Clavien si Universitatea localã.
Temele abordate au fost variate, iar participarea numeroasã.
Oncologia digestivã s-a aflat din nou în prim plan, între subiectele dezbãtute numãrandu-se cancerul de esofag, stomac, pancres, colo-rectal si hepatic.
O mentinune aparte în ceea ce priveste sectiunea de transplant de ficat, care s-a desfãsurat la cel mai înalt nivel, între prezentatori numãrandu-se Thomas Starzl, Ronald Busuttil, Cristoph Broelsch, Amedeo Marcos si altii.
A fost abordat cu predilectie transplantul de ficat de la donator viu, domeniu în care s-au realizat în ultima vreme progrese remarcabile.
Din Romania au participat o serie de chirurgi si gastroenterologi (prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Sorin Oprescu, prof. dr. Virgil Pãunescu, dr. Cristian Gheorghe), care au prezentat lucrãri în sesiunile orale sau poster.
Evenimentul cel mai important însã pentru Romania a avut loc în cadrul adunãrii generale, unde a fost acceptatã aplicatia tãrii noastre pentru organizarea celui de-al 17-lea Congres Mondial al IASG (O) la Bucuresti, în luna septembrie a anului 2007. Este o recunoastere a meritelor tuturor celor care, de-a lungul anilor au participat la congresele si simpozioanele acestei prestigioase organizatii, precum si o recunoastere a meritelor medicinei romanesti, în general. Sperãm ca, împreunã, sã facem fatã exigentelor cu totul deosebite pe care le implicã organizarea unui congres mondial si sã folosim aceastã manifestare pentru a prezenta comunitãtii stiintifice internationale realizarile medicinei romanesti.
Urmãtoarele douã congrese vor fi la Praga în 2005, în luna septembrie si la Madrid în 2006, în luna mai. Revista noastrã va comunica datele exacte atunci cand ele vor fi disponibile.

Prof. Dr. Irinel Popescu


Back to contents

Email
Parola
Remember Me
 
Instructiuni pentru versiunea in limba romana.
Versiunea in limba romana poate fi vizualizata doar de Membrii SRC.
Daca nu sunteti membru SRC va puteti inscrie aici
Email
 
Un email va fi trimis catre adresa de email indicata.
(va rugam verificati si in folderul spam)
Recuperare parola - daca nu aveti parola sau ati uitat-o dati click aici. << Inapoi la Login
Terms & Conditions © CPH 2021