Curs Postuniversitar de Chirurgie Laparoscopicã Avansatã “Laparoscopic Advanced Digestive Surgery“

  1. Home
  2. Articles

Curs Postuniversitar de Chirurgie Laparoscopicã Avansatã “Laparoscopic Advanced Digestive Surgery“

Dr. Cãtãlin Copãescu
Evenimente stiintifice, no. 6, 2004

Realizãrile Institutului European de Telechirurgie (EITS) condus de Profesorul Jacques Marescaux plaseazã capitala alsacianã pe pozitia unui veritabil centru de referintã pentru chirurgia miniinvazivã.
Legãtura chirurgilor romani cu evenimentele care s-au desfãsurat la EITS este, prin bunãvointa prof. Jacques Marescaux, una foarte stransã. Prezenta colegilor romãni în aula amfiteatrelor sau în laboratoarele ultramoderne de chirurgie experimentalã de la Strasbourg contorizeazã sute de beneficiari a unei instruiri competente. Dealtfel, prietenia romano-francezã a marcat si cãteva apreciate prezente în Romania a echipei de la Strasbourg, cu ocazia unor evenimente stiintifice nationale sau cu ocazia înmanãrii profesorului Marescaux a titlurilor de Doctor Honoris Causa a Universitãtii de Medicinã si Farmacie din Iasi si Bucuresti.
Nu stiu dacã aceastã introducere mai era necesarã avand în vedere faptul cã majoritatea cititorilor Revistei Romane de Chirurgie sunt avizati sau au simtit cãldura cu care sunt primiti oaspetii acestui centru performant.
Asa s-a întamplat si de aceastã datã, cu ocazia Cursului de Chirurgie Laparoscopicã Avansatã desfãsurat în perioada 21-23 oct.2004 - EITS, Strasbourg, Franta.
Tema cursului s-a dovedit extrem de interesantã, gravitand în jurul unor probleme controversate ale tratamentului laparoscopic pentru patologie digestivã (hernie hiatalã, boalã de reglux gastro-esofagian, achalazie, afesctiuni colorectale), hernie inghinalã, obezitate.
Conferintele si demostratiile operatorii au fost sustinute de personalitãti recunoscute international, invitati la EITS: B. Dallemagne (Belgia), M.Bailey (Anglia), B. Navez (Belgia), L. Swanström (USA), J.Himpens, (Belgia) sau apartinand Centrului de la Strasbourg: J.Marescaux, J. Leroy, D.Mutter, M. Vix, F.Rubino.
Lista participantilor la acest curs postuniversitar a cuprins 25 de tãri, de pe toate continentele.
Romania a fost reprezentatã de 10 chirurgi provenind din 4 centre universitare (Bucuresti, Timisoara, Targu Mures, Iasi), majoritatea cu experienta importantã în chirurgia laparoscopicã.
În prima zi de curs au fost demonstratii operatorii transmise în direct din blocul operator al EITS.
Participantii, ocupand comod locuri într-unul dintre cele mai moderne amfiteatre de care dispune Institutul, au urmãrit desfãsurarea unui maraton operator: în mai putin de 6 ore, 6 interventii chirurgicale majore realizate prin abord miniminvaziv:
· Hernie hiatalã cu reflux gastroesofagian pentru care B. Dallemagne, pionier al chirurgiei miniinvazive a jonctiunii esogastrice, a efectuat Short Floppy Nissen pe cale laparoscopicã utilizand disector cu ultrasunete,
· Sigmoidectomie laparoscopicã pentru diverticulozã sigmoidianã, efectuatã de J.Leroy, demonstand, ca de fiecare datã, cu multã elegantã gesturi operatorii pe care le-a standardizat pentru chirurgia colorectalã,
· Achalazia cardiei pentru care B.Dallemagne a realizat o demonstratie excelentã de esocardiomiotomie completatã cu un procedeu antireflux anterior,
· Hernie inghinalã dreaptã voluminoasã prin abord total extraperitoneal, caz dificil, pentru care J. Himpens a recurs la artificii tehnice ingenioase la pãtrunderea în spatiul de disectie, tratarea sacului de hernie, corectarea excesului de fascie transversalis etc.,
· Montare laparoscopicã de inel de silicon ajustabil pentru obezitate morbidã (Gastric Banding), operatie realizatã de expertul EITS în chirurgie bariatricã: M.Vix,
· Hernie hiatalã voluminoasã, pentru care B. Dallemagne a demonstrat cu multã acuratete disectia structurilor anatomice, disectie mult extinsa mediastinal pentru a obtine o abdominalizare suficientã a esofagului.
Beneficiind de aceiasi exceptionalã calitate a transmisiei video si audio, demostratiile operatorii în direct au captivat în întregime atentia participantilor si în a doua zi de curs. Încã o datã a fost demostrat cã laparoscopiei nu i se mai poate atribui sau imputa o duratã prelungitã a timpului operator comparativ cu calea deschisã. Progresul tehnic, aplicarea unor adevãrate strategii privind pregãtirea si manipularea pacientului, precum si desfãsurarea riguroasã a secventelor planului operator sustin avantajele chirurgiei laparoscopice ca metodã sigurã si eficientã.
Pentru multe dintre tehnicile videoasistate si noi am verificat intervale de timp operator mai reduse dacat prin abordul clasic.
Revenind la prezentarea succintã a acestei interesante manifestãri permiteti-mi sã enumãr interventiile chirurgicale de a cãror transmisie în direct am beneficiat în a doua zi de curs:
· Hernioplastie laparoscopicã transperitonealã pentru hernie stangã directã volumioasã demonstratã de J.Leroy,
· Short Floppy Nissen pe cale laparoscopicã pentru hernie hiatalã cu reflux gastro-esofagian efectuatã de L.Swanström,
· Sigmoidectomie laparoscopicã la o pacientã cu diverticulozã si histerectomie în antecedente,
efectuatã de J.Leroy,
· Explorare colangiograficã si coledocoscopicã a cãii biliare principale urmatã de colecistectomie, pe cale laparoscopicã, la un pacient cu litiazã coledocianã, obezitate si cu tulburãri de coagulare,
· Hemicolectomie dreaptã laparoscopicã pentru tumorã de colon ascendent realizatã de J. Leroy, finalizatã cu refacerea continuitãtii digestive printr-o anastomozã mecanicã extracorporealã.
Pe tot parcursul desfãsurãrii interventiilor chirurgicale a fost posibilã o permanentã comunicare interactivã între participanti si experti, situatiile particulare sau variantele tehnice posibile prilejuind discutii deosebit de interesante.
Deasemenea, am beneficiat de cateva prezentãri ale unor operatii înregistrate însotite de comentarii deosebit de interesante: splenectomie laparoscopicã prin procedeu posterior (D. Mutter) si prin procedeu anterior (J. Leroy), rezectie recto-sigmoidianã cu excizia totalã a mezorectului pe cale laparoscopicã (J. Leroy).
În partea a doua a primelor zile de curs participantii la optiunea A au beneficiat de antrenament practic pe porci, exersand pe ultimile generatii de echipamente Storz si Tyco, dealtfel sponsori importanti ai manifestãrilor de la Strasbourg.
În cea de-a treia zi au fost grupate conferinte interesante despre:
· Chirurgia laparoscopicã a herniilor inghinale, sustinutã de M. Bailey;
· Abordul laparoscopic al urgentelor chirurgicale abdominale (B.Navez, D.Mutter);
· Chirugia laparoscopicã a cãilor biliare (B. Navez), insistand asupra situatiilor particulare din colecistita acutã, a colangiografiei intraoperatorii de rutinã, a leziunilor de cale biliarã principalã;
· Tehnicile de abord laparoscopic a patologiei colo-rectale (J. Leroy);
· Tratametului laparoscopic al herniilor hiatale recidivate dupã chirurgie clasicã sau laparoscopicã; tehnici miniinvazive recomandate pentru esofag scurt (L. Swanstrom).
Temele au generat discutii deosebit de interesante moderate încantãtor de J. Marescaux si M. Bailey.
Scoala de la Strasbourg ne-a obisnuit cu formularea si implementarea unor standarde reproductibile de atitudine chirurgicalã, verificate de o bogatã experientã în chirugia laparoscopicã. Aceiasi tendintã a caracterizat si acest curs.
Am convingerea cã aplicarea în practicã a informatilor acumulate la astfel de evenimente, împrospãtatã permanent prin accesul liber la site-urile Websurg, contribuie esential la cresterea calitãtii actului operator.
Închei cu satisfactia participãrii la un curs de inaltã tinutã stiintificã, desfãsurat într-un cadru academic greu de egalat: EITS.

Dr. Cãtãlin Copãescu