Romanian Society of Surgery Magazine

Back to contents
Cotati articolul, cu note de la 1 la 5     

A 9-a Conferintã Nationalã a Societãtii de Chirurgie din Bulgaria (6-8 octombrie 2005, Varna)
I. Popescu (Chirurgia, 100 (5): 515-516)

În calitate de presedinte ales al Societãtii Române de Chirurgie am fost deosebit de onorat de invitatia colegilor bulgari de a lua parte la cea de-a 9-a Conferintã Nationalã de Chirurgie cu participare internationalã organizatã de Societatea Bulgarã de Chirurgie.
Conferinta s-a desfãsurat într-un cadru deosebit de pitoresc, la complexul "Riviera" din frumoasa statiune Nisipurile de Aur.
Din Comitetul de organizare au fãcut parte Prof. dr. Temelko Temelkov, presedintele conferintei, prof. dr. Damian Damianov, presedintele Societãtii Bulgare de Chirurgie, prof. dr. Kasimir Ivanov, prof. dr. Rossen Madjov.
Pe lista speakerilor invitati s-au mai numãrat nume prestigioase ale chirurgiei europene precum Eugeni Santoro, Marco Sacchi, Guido Torzilli (tot din Italia), Jurgen Klempanuer (Germania), Miroslav Ryska (Cehia), Yusuf Bayraktar (Turcia), etc.
Tema conferintei a fost chirurgia colo-rectalã.
Dintre noutãtile discutate cu aceasta ocazie as mentiona:
- tendinta din ce în ce mai evidentã de a renunta la operatia Miles (amputatia de rect) pentru cancer rectal, în favoarea operatiilor cu conservarea sfincterului anal. Astfel, în ultimii ani, în Clinica de Chirurgie Oncologicã de la Institutul "Regina Elena" din Roma condusã de prof. Eugenio Santoro, nu s-au mai efectuat decât douã amputatii de rect, fatã de câteva sute de operatii cu conservare de sfincter. Aceeasi tendintã am subliniat-o si noi în lucrarea prezentatã (Sphincter-saving operations in cancer of the middle rectum, I. Popescu si coll.)
- complexitatea pe care a cãpãtat-o în prezent chirurgia rectalã pentru cancer. În ceea ce priveste rezectia leziunii rectale au devenit standard excizia totalã a mezorectului si prezervarea nervilor plexului sacrat. Limita de rezectie cu conservare de sfincter a coborât tot mai jos, tendinta fiind ca toate leziunile care nu invadeazã direct sfincterul anal extern sã beneficieze de operatii sfincter-saving. Pentru leziunile jos situate, tipul de rezectie necesar este rezectia intersfincterianã, care îndepãrteazã leziunea împreunã cu sfincterul intern, dar pãstreazã sfincterul anal extern. În ceea ce priveste chirurgia pentru cancer colo-rectal avansat, s-a subliniat rolul chirurgiei hepatice pentru îndepãr-tarea metastazelor. O comunicare importantã cu acest subiect a avut dr. Guido Torzilli care a subliniat importanta ecografiei intraoperatorii pentru rezectia cât mai economicã a metastazelor hepatice de cancer rectal. Carcinomatoza peritonealã beneficiazã la rândul ei de tratament (peritonectomie, chimioterapie intra- si postoperatorie), ca si invazia organelor pelvine (pelvectomie totalã) cu rezultate încurajatoare.
- ileostomia virtualã, propusã de dr. Marco Sacchi, pentru protectia anastomozelor colo-rectale joase. Metoda constã în introducera unei sonde Nelaton prin mezoul ultimei anse ileale, care este, astfel, fixatã la peretele abdominal. Prin perete se exteriorizeazã doar sonda Nelaton, nu si ansa. În cazul în care apar semnele unei fistule la nivelul anastomozei colo-rectale, ileostomia virtualã se transformã în ileostomie realã, printr-o micã incizie sub anestezie localã. Dacã nu apar semnele unei astfel de fistule, sonda Nelaton se extrage dupã ce tranzitul intestinal a fost complet reluat. Se evitã în acest fel un numãr important de ileostomii inutile, a cãror închidere necesitã ulterior o nouã spitalizare si o nouã interventie.
- laparoscopia câstigã din ce în ce mai mult teren în tratamentul chirurgical al cancerului colonic si rectal si probabil ca viitorul îi apartine.
Cu ocazia conferintei a fost lansatã o nouã revistã, Bulgarian Journal of Visceral Surgery, din al cãrei comitet editorial fac parte si doi reprezentanti ai României, prof. dr. Florian Popa si prof. dr. Irinel Popescu (membri si ai colegiului de redactie al revistei nationale bulgare de chirurgie "Hirurgia").
Bulgarian Journal of Visceral Surgery apare în limbile bulgarã si englezã simultan, propunându-si sã facã cunoscute realizãrile chirurgilor bulgari la nivel international.
Se contureazã în viitorul apropiat o bunã colaborare între cele douã societãti de chirurgie, din România si Bulgaria, care sperãm sã fie beneficã pentru dezvoltarea chirurgiei din ambele tãri.


Back to contents

Email
Parola
Remember Me
 
Instructiuni pentru versiunea in limba romana.
Versiunea in limba romana poate fi vizualizata doar de Membrii SRC.
Daca nu sunteti membru SRC va puteti inscrie aici
Email
 
Un email va fi trimis catre adresa de email indicata.
(va rugam verificati si in folderul spam)
Recuperare parola - daca nu aveti parola sau ati uitat-o dati click aici. << Inapoi la Login
Terms & Conditions © CPH 2021