Romanian Society of Surgery Magazine

Back to contents
Cotati articolul, cu note de la 1 la 5     

Al X-lea Congres Mondial de Chirurgia Obezitãtii
C. Copãescu (Chirurgia, 100 (5): 518-519)
Federatia Internationalã pentru Chirurgia Obezitãtii (International Federation for the Surgery of Obesity - IFSO) reprezintã astãzi cel mai important for mondial de specialitate. IFSO sprijinã eforturile chirurgilor din întreaga lume în scopul standardizãrii si perfectionãrii procedeelor bariatrice, dar si în optimizarea terapiei complexe a pacientilor cu obezitate morbidã. IFSO cuprinde 34 de societãti nationale de profil si are membrii din 41 de tãri de pe toate continentele.
Deasemenea trebuie mentionat cã jurnalul oficial al IFSO si implicit al asociatiilor afiliate, Obesity Surgery, este una dintre cele mai citite reviste cu profil medical, coeficientul sãu de impact plasându-l pe locul 7 între revistele medicale si pe locul 2 între revistele cu profil chirurgical.
În perioada 31 august - 3 septembrie 2005 s-au desfãsurat la Maastricht, Olanda lucrãrile celui de-al 10 lea Congres IFSO împreunã cu ale celui de-al 19-lea Simpozion International de Chirurgia Obezitãtii.
Evenimentul a fost excelent organizat de cãtre filiala Benelux a IFSO, având ca Presedinte de Congres pe I.W.Greve (Olanda) si secretar pe L.Lemmens (Belgia).
Fiind vorba despre un congres aniversar - un deceniu de la prima desfãsurare - în cadrul ceremoniei de deschidere au fost evocate cele mai importante momente legate de precedentele 9 Congrese IFSO, aducându-se multumiri celor care, în calitate de presedinti ai evenimentelor respective, au contribuit la organizarea acestora si implicit la dezvoltarea federatiei: M. Fried - Praga, 1996, R. Alvarez Cordero - Cancun, 1997 M. Belachew - Bruges, 1998, E. Hell - Salzburg, 1999, N. Scopinaro - Genova, 2000, J. Melissas - Chania, 2001, A. Garido - Sao Paulo, 2002, A Baltazar - Salamanca, 2003, I. Kawamura - Tokyo, 2004.
Un moment important al festivitãtiii de deschidere l-a constituit decernarea celei mai importante distinctii IFSO, Medalia de Onoare, lui George Cowan (SUA) si Marvyn Dietel (Canada) pentru prodigioasa activitate desfãsuratã în sprijinul chirurgiei bariatrice si a IFSO. Personalitatea acestora a fost evocatã de alte douã nume importante ale chirurgiei bariatrice mondiale: Henry Buchwald (Universitatea Minnesota, SUA) si respectiv Nicola Scopinaro (Universitatea din Genova, Italia).
Delegatia românã a avut motive în plus de emotie si bucurie cu ocazia participãrii la acestã manifestare stiintificã. Consiliul Director al IFSO a aprobat afilierea primei societãti române de profil - Societatea din România de Chirurgie Bariatricã si Tratament Complex al Obezitãtii - la Federatia Internationalã. La acest moment important proaspãt înfiintata societate românã a fost reprezentatã de presedintele în exercitiu Nicolae Iordache, precum si de 2 dintre membrii acesteia, Stefan Jianu si Cãtãlin Copãescu.
Organizatorii congresului au oferit posibilitatea participãrii la 2 cursuri intensive de chirurgie bariatricã. Primul, adresat celor care se aflã la debutul experientei lor - Basic Course - a cuprins esentialul unui program optim de tratament bariatric si a fost prezidat de G. Cowen si P. Pattyn. Cel de-al doilea curs - Advanced Course - s-a desfãsurat sub conducerea lui A. Jamieson si I. Kawamura si a oferit teme interesante celor mai experimentati, abordând particularitãtile tehnice ale diferitelor procedee de Gastric Bypass si malabsorbtive.
În cadrul celui de-al 10 lea Congres IFSO au fost prezentate 279 de lucrãri (prezentãri orale, video si postere) grupate tematic în functie de principul de bazã al procedeului bariatric aplicat (restrictive, malabsorbtive si mixte).
Alãturi de prezentarea experientelor proprii de cãtre numeroase colective de pe toate continentele trebuie mentionate conferintele deosebit de interesante sustinute de mari personalitãti în domeniu.
În prima zi au fost discutate probleme legate de procedeele de restrictie gastricã, iar conferinta a fost sustinutã de G. Fielding (Australia) : Adjustable Gastric Banding - A Meta-Analysis. Au fost punctate rezultatele generale obtinute cu acest procedeu, puternic influentate de performanta echipei complexe si complete de terapeuti în a urmãri pacientul cu obezitate morbidã.
În partea a II a primei zile au fost abordate alte teme interesante: reinterventiile dupã procedee bariatrice, aspectele socio-economice ale chirurgiei bariatrice precum si studii legate de bazele stiitifice ale modificãrilor fiziopatologice asociate obezitãtii si chirurgiei bariatrice.
J. Sampolis (Canada) a sustinut Conferinta Bariatric Surgery - is cost effective? demonstând progresul realizat în tratamentul chirurgical al pacientilor cu obezitate, în conditii financiare avantajoase în raport cu costurile medicale, dar si economico-sociale imense atrase de consecintele morbide ale acestei maladii.
Vineri, 2 septembrie 2005, sesiunea stiintificã a debutat cu discutii pe seama rezultatelor chirurgiei bariatrice (Outcomes of Surgery). Moderatorii acestei sesiuni au fost: A.B. Garido Jr. (Brazilia), presedintele IFSO si P. Urbain (Belgia). Conferinta care a deschis aceastã sesiune a fost sustinutã de H. Buchwald (USA), cu titlul Bariatric Surgery, Result of a Systematic Meta-Analysis.
Sesiunea urmãtoare a avut în centrul atentiei pacientul super-super obez, moderatorii fiind M. Fried (Cehia) si K. Miller (Austria). Conferinta tematicã a fost sustinutã de Michael Gagner (Cornell University, USA): Risk Manage-ment In The Super-Super Obese. Autorul a sustinut, pe baza unor rezultate convingãtoare, ideea abordãrii secventiale a acestor pacienti cu risc chirurgical major. Astfel, în prima etapã se indicã efectuarea unui procedeu restrictiv ( ex. Sleeve gastrectomy) si apoi, dupã 1-2 ani, în conditiile unui risc operator mult îmbunãtãtit, Gastric Bypass sau Diversie Bilio-pancreaticã.
Gagner a fost sustinut si de experientele altor colective în ideea abordãrii chirurgicale în etape a acestor pacienti pentru a diminua riscurile operatorii mari asociate acestora. Astfel mortalitatea, foarte ridicatã (3,5 si 7%) la pacientiii cu BMI peste 60kg/m2 (Super Super Obese/Mega obese/Triple Obese) la care s-a practicat bypass gastric sau diversie biliopancreaticã, a fost redusã la 0. (Gagner, Sillechia)
Ziua de sâmbãtã a fost dedicatã Diversiei Biliopancreatice si Bypass-ului Gastric. Prima conferintã a fost sustinutã de Nicola Scopinaro (Italia): Can Malabsobtion Be Aded to Restriction? Binecunoscutul pionier al chirurgiei bariatrice a prezentat riscurile la care pot fi supusi pacientii la care sunt asociate metode care limiteazã foarte mult aportul alimentar cu cele malabsorbtive.
Sesiunea despre Bypass Gastric a fost condusã de unul dintre autorii acestui procedeu M.A.L.Fobi (SUA) precum si de unul dintre cei mai performanti chirurgi europeni ai procedeelor miniminvazive, incluzând tehnicile laparoscopice bariatrice: J.Himpens (Belgia).
Conferinta tematicã: Laparoscopic Gastric Bypass - Lessons Learned, a fost prezentatã de K.Higa, probabil chirurgul cu cea mai mare experientã din SUA în efectuarea bypass-ului gastric pe cale laparoscopicã. Conform ideilor sustinute de acesta performanta actului operator în chirurgia bariatricã trebuie sã elimine orice posibilitate de complicatii si nu doar sã diminue riscul lor de aparitie.
In cadrul lucrãrilor Congresului IFSO a avut loc si Conferinta de Consens având ca temã criteriile de alegere a pacientilor candidati pentru chirurgie bariatricã. Discutiile au vizat extinderea limitei de vãrstã la adolescenti si bãtrâni, dar si modul în care diferitele tipuri de tehnici operatorii pot influenta indicatia chirurgicalã pentru pacientii obezi.
Deasemenea trebuie mentiontã festivitatea de predare a mandatului de Presedinte al IFSO de cãtre A.B. Garido Jr. (Brazilia) lui I.W. Greve (Olanda), cel care a organizat excelent si prezentul Congres. Manifestarea a avut loc vineri dupã amiazã si a fost urmatã de o atractivã invitatie de participare la cel de-al 11 lea Congres IFSO, la Sidney, Australia, în septembrie 2006.
Nu pot sã închei fãrã a mentiona cã, dincolo de informatia stiintificã deosebit de interesantã oferitã de acest eveniment ne-am bucurat pe deplin de ospitalitatea si performanta culinarã flamandã.

Back to contents

Email
Parola
Remember Me
 
Instructiuni pentru versiunea in limba romana.
Versiunea in limba romana poate fi vizualizata doar de Membrii SRC.
Daca nu sunteti membru SRC va puteti inscrie aici
Email
 
Un email va fi trimis catre adresa de email indicata.
(va rugam verificati si in folderul spam)
Recuperare parola - daca nu aveti parola sau ati uitat-o dati click aici. << Inapoi la Login
Terms & Conditions © CPH 2021