Romanian Society of Surgery Magazine

Back to contents
Cotati articolul, cu note de la 1 la 5     

Mesajul presedintelui SRC
I. Popescu (Chirurgia, 101 (4): 353-354)
Stimati colegi,
Am intrat, deja de câtiva ani, în mileniul III. Inevitabil, acest lucru se reflectã si asupra chirurgiei.
Sunt boli pe care le operãm mai putin sau aproape de loc. Internistii trateazã cu succes ulcerul gastro-duodenal; endoscopistii rezecã multe din leziunile benigne ale stomacului sau colonului, abordeazã papila duodenalã, bandeazã varicele esofagiene; radiologii dreneazã percutanat colectii si distrug tumori, efectueazã sunturi porto-cave, dilatã sau dezobstrueazã artere, etc.
Pe de altã parte însã, chirurgia si-a extins si ea aplicatiile. Transplantul de organe, chirurgia reconstructivã si micro-chirurgia, sunt domenii în care actul operator vindecã ceea ce pânã nu demult pãrea de nevindecat, sau amelioreazã spectaculos calitatea vietii.
În sfârsit, în acest flagel al vietii moderne care este cancerul, chirurgia nu mai este singurã si, ajutatã de radio-, chimio-, imunoterapia modernã sau de mai nou intrata în uz terapia genicã, si-a îmbunãtãtit simtitor rezultatele.
Chirurgii nu mai opereazã nici ei ca altãdatã. A rãmas însã dominant conceptul de chirurgie fiziopatologicã, afirmat în literatura românã încã de Surai în anii '50 ai secolului trecut. însãsi aparitia si extinderea chirurgiei laparoscopice este o dovadã. Rezultatele sunt aceleasi, inclusiv în chirurgia oncologicã, dar recuperarea este mult mai rapidã, iar sechelele mai reduse. Chirurgia roboticã bate la usã, iar în anumite domenii (by-pass-urile coronariene, prostatectomia radicalã) si-a fãcut deja intrarea.
As mai adãuga faptul cã interventiile mutilante sunt din ce în ce mai mult înlocuite de operatii fiziologice, care conduc la o calitate a vietii postoperatorii net diferitã fatã de trecut. Chirurgia conservatoare a sânului în cancerul mamar, conservarea sfincterului rectal în operatiile pentru cancer de rect sau a pilorului dupã duodenopancreatectomia cefalicã sunt doar câteva exemple.
Chirurgia modernã nu înseamnã numai activitate clinicã. Într-o etapã în care cercetarea a devenit una din prioritãtile politicii Uniunii Europene, chirurgia clinicã, dar mai ales cea experimentalã, trebuie sã ofere modele care sã stea la baza cercetãrii medicale. Pe mãsurã ce promovarea academicã va fi din ce în ce mai dependentã de rezultatele cercetãrii reflectate în publicatii indexate, chirurgia va demonstra, încã o datã, rolul esential pe care l-a jucat întotdeauna în dezvoltarea medicinei.
Toate aceste transformãri necesitã modificãri majore de mentalitate, precum si un proces permanent de pregãtire si de adaptare la nou. Mai necesitã însã tehnologie adecvatã si finantare corespunzãtoare. Stim cu totii care sunt conditiile, în acest punct de vedere, în România.
Totusi, nu trebuie sã dezarmãm si nu trebuie sã pierdem contactul cu "plutonul fruntas" al medicinei, în care România s-a aflat cândva. Unii dintre noi au arãtat cã se poate. Exemplul lor ar putea fi urmat de mai multi. Pe de altã parte însã, e nevoie, mai mult decât de actiunea individualã, de lupta colectivã a comunitãtii chirurgicale pentru drepturile ei, care sunt, în aceeasi mãsurã si drepturile tuturor oamenilor suferinzi din aceastã tarã cãrora chirurgii le pot salva viata sau le pot reda sãnãtatea.
Revine Societãtii de Chirurgie din România (SRC), veche de peste 100 de ani, sã îsi îndeplineascã rolul de breaslã a celor care vindecã prin puterea bisturiului si a propriei mâini. Societatea noastrã trebuie sã se preocupe de formarea si educatia permanentã a chirurgului, dar si de veniturile lui, atât în perioada activã profesional, cât mai ales dupã retragere, de posibilitãtile lui de promovare, de nevoile si de intersele lui, de pozitia chirurgului în societate în raport cu celelalte profesiuni, de modul în care societatea reuseste sã îi împlineascã asteptãrile, dar si de modul în care asteptãrile societãtii sunt împlinite de cãtre chirurgi.
În cei doi ani de mandat ai Prof. Dr. Florian Popa, SRC a avut o serie de realizãri, pentru care, în primul rând presedintele, dar si întreaga echipã de conducere meritã toate felicitãrile. A fost pãstrat acelasi numãr mare de membri (peste 1000), s-au organizat o conferintã si un congres national, precum si alte manifestãri stiintifice nationale sau internationale. S-au consituit douã societãti noi: Asociatia de Chirurgie Hepato-bilio-pancreaticã si Transplant Hepatic si Societatea Românã de Chirurgie de Urgentã. În toamna acestui an ARCE (Asociatia Românã de Chirurgie Endoscopicã si alte Tehnici Interventionale) îsi va desfãsura cel de-al doilea congres.
România a fost reprezentatã la diverse manifestãri stiintifice nationale si internationale, iar unii dintre chirurgii români au obtinut diverse premii si distinctii. Filialele si-au fãcut mai mult simtitã prezenta, lucru reflectat si în paginile revistei "Chirurgia". Membrii societãtii s-au implicat în programele de formare a rezidentilor si în educatia medicalã continuã. Au fost mentinute sau întãrite relatiile cu alte societãti (Societatea Franceza de Chirurgie, American College of Surgeons, Royal College of Surgeons, Societatea Bulgarã de Chirurgie, etc.).
La recentul Congres National de Chirurgie de la Oradea, am devenit presedinte în exercitiu al SRC, o pozitie extrem de onorantã, dar care atrage si mari obligatii.
As dori ca, în urmãtorii doi ani, împreunã cu Biroul Executiv si cu Consiliul Director nou alese, sã continuãm toate realizãrile mentionate anterior, manifestând mai multã solidaritate, o maximã seriozitate si depunând un volum de muncã la nivelul cerintelor actuale.
Câteva din obiectivele pe care mi le-am propus si pe care as dori sã vi le prezint sunt urmãtoarele: cresterea numãrului de membri ai SRC, întãrirea rolului departamentelor care sã devinã cu adevãrat functionale si nu regionale, întãrirea rolului Societãtii în formarea chirurgului, permanetizarea a douã manifestãri nationale anuale, îmbunãtãtiea insertiei internationale a SRC.
Sunt proiecte ambitioase, pe care sunt, însã, convins, cã, împreunã, le putem duce la îndeplinire!

Vã doresc multã sãnãtate si spor în tot ceea ce faceti!


Back to contents

Email
Parola
Remember Me
 
Instructiuni pentru versiunea in limba romana.
Versiunea in limba romana poate fi vizualizata doar de Membrii SRC.
Daca nu sunteti membru SRC va puteti inscrie aici
Email
 
Un email va fi trimis catre adresa de email indicata.
(va rugam verificati si in folderul spam)
Recuperare parola - daca nu aveti parola sau ati uitat-o dati click aici. << Inapoi la Login
Terms & Conditions © CPH 2020