Prof. Dr. Docent Crisan Mircioiu la 94 ani

  1. Home
  2. Articles

Prof. Dr. Docent Crisan Mircioiu la 94 ani

Redactia revistei “Chirurgia“
Aniversare, no. 5, 2007

În mijlocul lunii iulie comunitatea clujanã a sãrbãtorit un membru de seamã, pe ilustrul Profesor Dr. Docent Crisan Mircioiu, supranumit “homo universalis“, ajuns la venerabila vârstã de 94 ani.
La evenimentul desfãsurat în sala Casei Municipale de Culturã Cluj-Napoca au fost prezenti, alãturi de crema intelectualitãtii medicale clujene, prieteni si admiratori din mediul academic si cultural, clerici, militari, veterani de rãzboi, dar si oameni ai Cetãtii ale cãror destine s-au intersectat în momente providentiale cu cel al “seniorului anului 2006“, cum a fost declarat Crisan Mircioiu pentru cele peste 4 decenii de voluntariat în cadrul Universitãtii Populare Cultural-Stiintifice Cluj-Napoca.
Despre diversele fatete ale unei personalitãti complexe, despre realizãrile de exceptie ale Domniei Sale, atât în planul profesional-stiintific cât si în cele cultural-artistic si social, au vorbit cu profund respect si admiratie d-na Prof. Maria Florescu, directoarea Casei Municipale de Culturã Cluj-Napoca, Acad. Constantin Gh. Marinescu, d-na Prof. Maria Dulcã în calitate de consilier local, Prof. Univ.
Dr. Marius Bojitã - Rector UMF “Iuliu Hatieganu“ Cluj-Napoca, PS. Vasile Somesanul - Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, scriitorul Virgil Bulat, Prof. Dr. Ioan Câmpeanu, epigrafistul Eugen Albu si multi altii.
Pentru toti cititorii revistei “Chirurgia“ amintim câteva date biografice ale distinsului Prof. Dr. Docent Crisan Mircioiu. Într-o zi de sfântã sãrbãtoare respectatã de toti românii ortodocsi, pe 20 iulie 1913, se naste la Câmpina fiul mijlociu al familiei Mircioiu. A copilãrit în orasul natal, unde a urmat scoala generalã si liceul, obtinând în 1930 diploma de bacalaureat la Ploiesti. Urmeazã apoi anii de studentie la Universitatea “Regele Ferdinand“ din Cluj, pe care o absolvã în 1936, obtinând titlul de doctor în 1937. Îmbrãtiseazã apoi specialitatea chirurgicalã, cel de-al doilea rãzboi mondial gãsindu-l ca asistent în cadrul acestei discipline. Urmeazã treptele promovãrii didactice devenind în 1964 conferentiar, iar în 1970 Profesor, functie din care preia în perioada 1973-1978 conducerea Clinicii Chirurgicale I din Cluj.
Activitatea în cercetare este atestatã de cele peste 900 lucrãri stiintifice, din care peste 200 publicate în reviste din tarã si strãinãtate si validatã prin doctorat (1963) si docentã (1973).
Chirurgul Crisan Mircioiu si-a dedicat cea mai mare parte a vietii practicii operatorii si apropierii de pacienti, fiind omniprezent în clinicã, chiar si dupã pensionare.
Crisan Mircioiu este de asemenea un om de culturã remarcabil, ce a promovat fãrã obosealã marile valori umaniste. Aceeasi vocatie umanistã a condus la realizarea unei lucrãri ce adunã biografiiile chirurgilor renumiti ai Clujului între care Iuliu Hatieganu si Victor Papilian. Este ales membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale din România si douã universitãti (cea orãdeanã si cea constãnteanã) i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
Implicat activ în viata urbei care l-a adoptat sustine numeroase conferinte si prelegeri fiindu-i atribuit titlul de cetãtean de onoare al orasului Cluj-Napoca.
În încheierea acestei scurte treceri în revistã a unora dintre reperele unei vietii trãite “într-o continuã stare de plenitudine“ în toate gesturile si faptele sale, dorim sã-i urãm D-lui Prof. Dr. Crisan Mircioiu un cãlduros “La multi ani!“ si multã sãnãtate si putere pentru a duce la capãt multele proiecte ce se aflã încã pe lista domniei sale.