Academicianul Gheorghe Ghidirim la 70 ani

  1. Home
  2. Articles

Academicianul Gheorghe Ghidirim la 70 ani

E. Târcoveanu, R. Scerbina
Anniversary, no. 6, 2009
* Clinica I Chirurgie, UMF Gr.T. Popa, Iasi
* Clinica I Chirurgie


La 20 aprilie, în acest an, comunitatea chirurgicalã din Republica Moldova sãrbãtoreşte pe domnul academician Gheorghe Ghidirim, om de culturã, chirurg de prestigiu, la împlinirea frumoasei vârste de 70 ani. Vom evoca pe scurt personalitatea remarcabilã a academicianului Gheoghe Ghidirim pentru a lãsa posteritãtii o imagine model pentru generatiile care urmeazã.
Vede lumina zilei pe 22 aprilie 1939, în comuna Palanca, judetul Cetatea Albã, România. Între anii 1946-1953 a fost elev al şcolii primare din comuna Palanca. Şi-a continuat studiile la Colegiul de Medicinã din Tighina între anii 1953-1956. Dupã absolvirea cu mentiune a Colegiului, activeazã ca felcer la spitalul din comuna Tudora, plasa Olãneşti.
Îşi continuã studiile la Institutul de Medicinã (1957-1963), astãzi Universitatea de Stat de Medicinã şi Farmacie “Nicolae Testemitanu” Chişinãu. Trece printr-o fazã de acumulãri de cunoştinte în disciplinele fundamentale şi sub influenta profesorului Nicolae Anestiade, personalitate remarcabilã a medicinei basarabene, a decis sã-şi continue drumul spre chirurgie.
Între anii 1963-1964 devine asistent la catedra de anatomie topograficã şi chirurgie operatorie, ceea ce i-a permis consolidarea cunoştintelor morfologice atât de necesare chirurgiei de anvergurã.
Îşi pregãteşte doctoratul la Catedra Chirurgie unde, sub conducerea renumitului chirurg Nicolae Anestiade, sustine teza de doctorat “Modificãrile tensiunii venoase şi altor indici hemodinamici în afectiunile chirurgicale ale pulmonilor”, în care a studiat aspectele modificãrilor fiziopatologice ale pacientului chirurgical pulmonar. La finalizarea doctoratului devine asistent universitar la Catedra Chirurgie a facultãtii (1966-1969).
În anul 1969, Gheorghe Ghidirim, doctor în ştiinte medicale este ales în functia de conferentiar al Catedrei Chirugie a Facultãtii de Pediatrie şi vicedecan la Facultatea Medicinã Generalã. Prin calitãtile sale exceptionale de organizator s-a preocupat de perfectionarea procesului didactic, fiind printre primi precusori ai Universitãtii de Medicinã care au pledat pentru trecerea la învãtãmântul în limba românã. A participat activ la traducerea materialelor didactice, a manualelor, fiind recunoscut ca promotor al Renaşterii Nationale.
În anul 1978 este numit Şef de Catedrã Chirurgie calitate în care va asigura pregãtirea practicã a viitorilor chirurgi. În anul 1979 este transferat la Catedra de Chirurgie Generalã şi Semiologie la care a activat pânã în 1992. În acest colectiv a dezvoltat învãtãmântul universitar şi postuniversitar, a introdus noi tehnici didactice promovând motivarea studentului în însuşirea conceptelor fundamentale ale chirurgiei.
În 1983 sustine cu succes teza de Doctor Habilitat în Medicinã, în Centrul Ştiintific Unional de Chirurgie din Moscova sub conducerea academicianului B.Petrovski.
În anul 1986 i se conferã titlul de profesor universitar, pe care, de fapt, îl detinea de peste 10 ani. În 1992 este numit şef catedrã Chirurgie 1 care, din 1994, la initiativa sa, poartã numele lui Nicolae Anestiadi şi pe care, cu succes, o conduce pânã în prezent, asigurând procesul didactic la anul IV şi VI Medicinã Generalã.
Universitarul Gheorghe Ghidirim s-a remarcat întotdeauna prin calitatea prestatiei, fie cã era vorba de cursuri, prelegeri, conferinte, dezbateri publice, care se transformau în evenimente ce depãşeau cadrul lectiei magistrale, devenind pilde de practicã medicalã şi conduitã eticã.
Alãturi de cariera universitarã, chirurgul Gheorghe Ghidirim şi-a confundat mare parte din viatã cu activitatea operatorie în clinicile pe care le-a condus şi pe care le-a slujit cu credintã, considerându-le o a doua sa familie. Deopotrivã, atunci când s-a aflat alãturi de maestrul sãu prof. Nicolae Anestiade, sau când a trebuit sã-şi asume pozitia de mentor, a militat pentru abordarea domeniilor cele mai dificile ale chirurgiei: pancreatita acutã, hemoragiile digestive, chirurgia biliarã şi chirurgia laparoscopicã. Chirurgul a fost dublat întotdeauna de medicul care a ştiut sã se apropie de bolnav şi sã-l îngrijeascã cu devotament. Clinica condusã de academician Gheorghe Ghidirim a pregãtit peste 20 secundari clinici şi peste 130 rezidenti. Astfel, putem vorbi de şcoala academicianului Ghidirim, şcoalã cu mari realizãri şi cu perspective de viitor.
În acelaşi timp, cercetarea ştiintificã rãmâne una din preocupãrile de bazã a profesorului Gheorghe Ghidirim. Este recunoscut pe plan international pentru cercetãrile în domeniul pancreatitei acute. Prin cercetãrile sale asupra acestei maladii a pledat pentru temporizarea actului operator, ceea ce a dus la micşorarea mortalitãtii în acest grup de pacienti.
Activitatea ştiintificã a domnului profesor Gheorghe Ghidirim s-a concretizat în peste 400 lucrãri ştiintifice comunicate şi publicate, 35 monografii, 2 manuale, 15 brevete de inventie. Este un participant activ la numeroase congrese internationale. Participã şi la expozitii internationale cum ar fi Salonul International de la Geneva, fiind detinãtorul medaliei de bronz în 2006, al celei de argint din 2007 şi 2008, precum şi al Diplomei de Merit.
Sub conducerea academicianului.Gheorghe.Ghidirim au fost sustinute 9 teze de doctor habilitat în ştiinte medicale şi 14 de doctor în medicinã.
Academicianului.Gheorghe Ghidirim este redactor şef al revistei “Buletinul Academiei de Ştiinte al Republicii Moldova (Ştiinte medicale)”, membru al colegiului de redactie al revistelor “Chirurgia” din Bucureşti, “Jurnal de Chirurgie” din Iaşi, ”Arta Medica” şi ”Curierul Medical” din Republica Moldova.
La initiativa sa, în 1993, este creatã Sectia Medicinã a Academiei de Ştiinte din Republica Moldova, profesorul Gheorghe Ghidirim fiind ales membru titular al Academiei de Ştiinte şi preşedinte al Sectiei Medicale nou formate.
În semn de recunoaştere a meritelor ştiintifice, în anul 1993, a fost ales membru de onoare al Academiei de Ştiinte Medicale din România, în 1994, membru de onoare al Societãtii de Chirurgie din România, iar în 1996, membru de onoare al Societãtii de Chirurgie Laparoscopicã din România. În 1995 i se conferã titlul de Om Emerit al Republicii Moldova. În 2008 devine membru al Asociatiei Internationale de Chirurgie Endoscopicã. Din 1998 este Membru al Societãtii Internationale de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreaticã, iar din 1999 membru al Societãtii Internationale de Chirurgie.
La Congresul VIII al Chirurgilor din Republica Moldova, academicianul Gh.Ghidirim este ales Preşedinte al Societãtii de Chirurgie din Republica Moldova, activând pânã în 2007.
Implicarea cu responsabilitate în viata comunitãtii a constituit pentru academicianul Gheorghe Ghidirim o datorie de onoare, o continuare a mesajului spiritual a lui Nicolae Testimiteanu şi Nicolae Anestiadi. Chiar şi în perioadele de grea încercare pentru lumea intelectualã a Chişinãului, nu a ezitat sã promoveze valorile spirituale româneşti. Intelectul înnãscut, om de culturã, inteligent, erudit, a dat dovadã de o verticalitate demnã de urmat, câştigând un bine meritat loc în rândul oamenilor de frunte ai neamului.
În perioada 1989-1992 a fost ales Deputat al Poporului în ultimul Parlament al URSS, calitate în care a desfãşurat o activitate importantã în obtinerea independentei statale a Republicii Moldova. În anul 1990 este ales Ministru Sãnãtãtii, functie pe care o desfãşoarã în conditiile de tranzitie a societãtii de la un sistem totalitar la unul democratic. La initiativa sa în anul 1991 este organizat congresul de fondare a Ligii Medicilor, este elaborat proiectul Legii Sãnãtãtii şi insistã pentru înfiintarea sistemului de asigurãri de sãnãtate. Pentru prima datã în tarã este implementat rezidentiatul ca formã nouã de pregãtire postuniversitarã a medicilor. Reforma asistentei medicale primare, a serviciului spitalicesc, a clinicilor universitare, a medicinei preventive, a sistemului stomatologic şi farmaceutic, au fost obiectivele de bazã în activitatea ministrului sãnãtãtii Gheorghe Ghidirim.
Participã activ la pregãtirea Declaratiei de Independentã a Republicii Moldova, adoptatã la 27 august 1992 de cãtre primul parlament democratic, a imnului, stemei şi a drapelului tãrii, care a încununat Mişcarea de Renaştere Nationalã.
În 2007 este ales preşedinte al Ligii Medicilor din Republica Moldova, membru al Consiliului Suprem pentru Ştiintã şi Dezvoltare Tehnologicã, membru al Consiliului Suprem pentru Acreditare şi Atestare, preşedinte al Comisiei de Atestare a Chirurgilor din Republica Moldova, preşedinte al Consiliului Ştiintific pentru sustinerea tezelor ştiintifice în Chirurgie. În toate aceste posturi, academicianul Gheorghe Ghidirim îşi consacrã toatã energia şi cunoştintele pentru dezvoltarea medicinei din Republica Moldova, a ştiintei medicale şi a sãnãtãtii poporului basarabean.
Activitatea sa este apreciatã prin conferirea în 2000, a Ordinului Gloria Muncii, în 2005 a Ordinul Republicii, medaliilor Dimitrie Cantemir (1999), “N. Testemitanu” (2004) şi ”60 ani ai Academiei de Ştiinte din Republica Moldova”. În acelaş an este ales Membru de Onoare al Societãtii “Limba Noastrã”.
La jubileul de 70 ani, academicianul Gheorghe P.Ghidirim vine în fata pacientilor, colegilor de breaslã, discipolilor, încãrcat de cunoştinte şi experientã chirurgicalã de exceptie, pe care le pune neconditionat în serviciul societãtii şi poporului basarabean.
În fata acestei bogate activitãti, comunitatea chirurgicalã din România şi Republica Moldova nu poate rosti decât cu simplitate şi recunoştintã: “La multi ani, domnule academician Gheorghe Ghidirim!”