Bernard Descottes (1943-2009): promotorul chirurgiei celioscopice în România

  1. Home
  2. Articles

Bernard Descottes (1943-2009): promotorul chirurgiei celioscopice în România

V. Sârbu
IN MEMORIAM..., no. 1, 2010
* Universitatea “Ovidius”, Constanta


În dimineata zilei de 10 octombrie 2009 a pãrãsit aceastã lume unul dintre marii chirurgi şi profesori francezi ai contemporaneitãtii, Bernard Descottes, de la spitalul (CMU) Dupuytren din Limoges, Franta. Domnia sa a pregãtit în luna august 1991 prima echipã de chirurgi laparoscopişti (Prof. Univ. Dr. Vasile Sârbu, Prof. Univ. Dr. Vladimir Botnarciuc) din România şi a introdus chirurgia celioscopicã în tarã noastrã. Cu o generozitate exemplarã ne-a dãruit nouã, şi prin noi chirurgiei româneşti, prima trusã celioscopicã, cu care s-a operat prima bolnavã din tarã noastrã, prin noua metodã minim invazivã la 3 decembrie 1991 la Constanta.
Profesorul Bernard Descottes s-a nãscut la Dijon în anul 1943 şi a decedat la vârsta de 66 ani în urma unei grave afectiuni care i-a macinat ultimii 2 ani din viatã. A fost un student medicinist strãlucit, apoi un anatomist de mare anvergurã. S-a specializat în chirurgie la profesori cu nume sonore cum ar fi Viard din Dijon, Rudler la Geneva, Maillard la Paris, Almerisio (Suedia), la spitalul Saint Antoine, etc.
Având cunoştinte anatomice deosebite şi predând anatomia studentilor, a devenit un eminent chirurg, operând frumos, elegant cu virtuozitate incontestabilã. A avut preocupãri de anatomie clinicã, chirurgie experimentalã, cancerologie, bacteriologie, suturi vasculare, inervatii ale organelor, videochirurgie, telemedicinã, transplantologie, meliterapie.
Din anul 1970 a lucrat la Limoges unde a creat o puternicã unitate de chirurgie şi transplant în 1986, la Spitalul Dupuytren. Pregãtirea sa remarcabilã i-a permis sã efectueze operatii de mare anvergurã cum ar fi prima operatie din Franta de chirugie ex-vivo, ex-situ a ficatului (1986), practic echivalent cu un transplant hepatic. În anul 1996 a efectuat prima hepatectomie dreaptã celioscopicã din Franta, iar în 1993 a efectuat prima esofagectomie endoscopicã din Franta.

În anul 1991 am participat în clinica domniei sale la un transplant hepatic şi la mai multe operatii în care efectua cu mãiestrie suturi mecanice, operatii laparoscopice.
La Constanta a venit în anii 1991, 1992 şi 1993. A fost preşedintele de onoare al Asociatiei Chirurgilor de Avangarda pe care am creat-o la Constanta în 1991 şi care a introdus autosuturile circulare şi lineare la noi, efectuate cu materiale dãruite de domnia sa. Începând din 3 decembrie 1991, am operat în echipe pur româneşti prin metoda laparoscopicã.
Pentru meritele sale în dezvoltarea chirurgiei moderne în tara noastrã, a primit distinctia de Doctor Honoris Causa al Universitãtii “Ovidius” Constanta. La Congresul National de Chirurgie din anul 2000 a venit la Constanta şi am efectuat prima sesiune comunã de chirurgie Constanta – Limoges utilizând transmisia prin internet în timp real.
Spiritul sãu umanitar a fost unanim recunoscut prin sprijinul acordat multor tãri în care a cãlãtorit în acest scop: Burundi (1981, 1982, 1983), România (1991, 1992, 1993), Togo (1989, 1990, 1992), Vietnam (1993-1999, anual).
Din anul 2005 a organizat şi a condus pânã în anul 2009, în calitate de preşedinte, comitetul de organizare a Cercetãrii Cancerului. În luna octombrie 2009, când încã era în viatã, a creat Institutul Cancerului. În memoria lui, acesta se va numi Institutul Cancerului Bernard Descottes.
În ultimii ani a fost cunoscut în Franta şi în lume pentru convingerea sa de vindecare a plagilor infectate prin apiterapie.
A fost membru titular al Academiei Nationale de Chirurgie din Franta, al Societatii Franceze de Chirurgie Digestivã, Laparoscopicã, Endoscopicã, Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, Ofiter în Ordinul National al Meritului şi Comandant în Ordinul Palmes Academiques.
Bernard Descottes se înscrie pe linia marilor profesori şi chirurgi francezi care au format, începând din secolul al – XIX – lea, numeroşi discipoli, dispersati pe întreg teritoriul României, dintre care nu putem sã nu-i recunoaştem pe Constantin Severeanu, Toma Ionescu, Ernest Juvara şi multi altii.
Aportul sãu la introducerea chirurgiei laparoscopice în România rãmâne un gest memorabil, de-o mare generozitate şi o înaltã tinutã moralã.
Îi vom pãstra o vie amintire, în special în Constanta, unde o salã de operatie îi poartã numele.